Nejen zdravě, ale i chutně. Přinášíme Vám sérii skvělých receptů z klášterů ...
Auvergneský salát se zelenou čočkou, Novodvorskou hořčicí a bylinkovým octem (pro 4 osoby)
Připravíme si bílý kudrnatý salát, připravený, omytý a osušený, 200 g zelené čočky, 1 svazeček petržele, tymiánu a bobkového listu , 1 střední cibule, 1 mrkev, 1 stroužek česneku, 1 menší stonek řapíkatého celeru, 3 dostatečně silné plátky horské šunky, 2 polévkové lžíce nasekané petrželky, 1 sáček vylouskaných lískových oříšků. Zálivka: 3 polévkové lžíce vinného octa (doporučujeme červený, ale volte dle libosti - levandulový, tymiánový, 7bylinek), 9 polévkových lžic oleje z lískových ořechů, 2 polévkové lžíce Novodvorské hořčice (může být i Starofrancouzská, Bohemie nebo jiná dle chuti), sůl a pepř.
Uvaříme zelenou čočku: Čočku namočíme na hodinu do studené vody. Necháme okapat. Znovu zalijeme vodou. Vaříme se svazečkem petržele, tymiánu a bobkového listu, cibulí, mrkví, stroužkem česneku a stonkem řapíkatého celeru, tak aby zůstala křupavá. Necháme okapat. Zeleninu vyjmeme. Uchováme teplé. Připravíme zálivku: Na 4 velké talíře rozdělíme salát, vařenou vlažnou čočku smíchanou se zálivkou a šunku nakrájenou předem na nudličky. Povrch posypeme mírně opraženými oříšky a petrželkou.
Dobrou chuť ;)