Průměrný obsah živin ve 100 g: Energetická hodnota: 1110 kJ / 261 kcal. Tuky: < 0,5 g, z toho nasycené mastné kyseliny: < 0,1 g. Sacharidy: 64 g, z toho cukry: 60 g. Bílkoviny: 0,4 g. Sůl: 0,04 g.
Zralé plody černého bezu obsahují vitamin B1, B2, B6, B12, PP, A, C, organické kyseliny, (jako je kyselina jablečná, vinná), třísloviny, sacharidy, karotenoidy, barvivo, alkaloid sambucin, fytoncidy, éterický olej.
Bezinky se používají v čerstvém stavu i jako sušené. Plody mají silný účinek protineuralgický, značně tlumí bolest. Jsou vynikajícím prostředkem při ischiasu, zánětu trojklanného nervu, při bolestech hlavy z nachlazení a migrénách, chřipce i zápalu plic. Snižují také hladinu krevního cukru (nesmí se přidávat cukr). Pokud chceme bezinky užívat jako lék, užíváme je pravidelně v malém množství.