Kaštanový krém
55 g ovoce na 100 g hotového výrobku
Složení: Kaštanový protlak (55%), třtinový cukr, lískové oříšky, rum, přírodní aroma vanilky.
Obsah cukru: 49 g na 100 g krému.
Bez barviva a konzervantu.
Hmotnost: 380 g.
Průměrný obsah živin ve 100 g: Energetická hodnota: 1170 kJ / 276 kcal. Tuky: 0,6 g, z toho nasycené mastné kyseliny: < 0,1 g. Sacharidy: 66 g, z toho cukry: 49 g. Bílkoviny: 1,2 g. Sůl: 0 g.
Jedlé kaštany mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin a působí proti průjmům. Obsahují více uhlovodíků než většina ořechů a jsou proto výborným energetickým a regeneračním zdrojem. Obsahují také sacharózu jako hlavní cukr a to ve větší míře než pšenice, vlašský ořech či brambory a zatím co glukóza, fruktóza a maltóza jsou obsaženy jen v malých množstvích. Zastoupeny jsou také minerální látky, jako je draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, chlorid, sodík, železo, mangan měď zinek a další prvky.
Jedlý kaštan je mezi stromy, tím čím je fenykl mezi bylinami: stoprocentně zdravý, od kořene až po vrchol. V plodech, slupkách, listech i v kůře jsou cenné třísloviny (taniny a bioflavonioidy). Plody obsahují vedle škrobu (45-58%) a bílkovin (4-7%) hodnotné uhlovodany (22-34%), které slouží všem buňkám, zvláště však nervům, jako přísun energie.
Nadto obsahují plody jedlých kaštanů specifické účinné látky (biogenní aminy, eutrotransmitery), které jsou nutné k nervovému vedení a svalovým vzruchům. V plodech jsou mimoto vitamíny A, B, a C. Neobsahují žádné hexóny typu glukózy nebo fruktózy.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.